Pigas
Een bundel aan ervaringen en tips om mensen met verhoogde kwetsbaarheid mee te nemen in de strijd tegen een pandemie. Vanuit het oogpunt van de cohouser, de professionele – en de mantelzorger, en de leidinggevende van de organisatie. Voor meer balans tussen gezondheid en welzijn en een gelijke start voor iedereen.

Vergeet de thuisblijvers niet
Sommige bewoners die doorgaans verblijven in hun woonhuis, kunnen er eventueel voor kiezen om tijdens een ‘lockdown’-situatie niet in hun leefgroep te blijven maar (tijdelijk) terug naar de thuissituatie (meestal ouderlijke woning) te gaan. Hoewel ze dan niet meer fysiek aanwezig zijn in het woonhuis, is het van belang hen blijvend te betrekken bij alles wat je doet.

Wat is cohousen nu concreet? Maak kennis met ‘De Binnenwereld’ van vzw De Vierklaver
De Vierklaver vzw is de zorgverstrekker in ‘De Binnenwereld’, een cohousing met 7 wooneenheden voor bijzondere mensen, in het hart van Adegem.

Aangepaste en coherente regelgeving noodzakelijk voor netwerk
Bewoners kunnen tijdens een gezondheidscrisis geen contact meer hebben met hun “dicht netwerk”. Dit is zowel voor de bewoner als voor zijn netwerk zwaar om dragen. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid van de organisatie, de bewoner, en het ganse netwerk om ervoor te zorgen dat dit kan. Maar bovendien is het ook belangrijk om voor goede aangepaste én coherente regelgeving te zorgen in verschillende organisaties voor kwetsbare personen.

Toch ‘nabijheid’ creëren voor de medewerkers
De levenskwaliteit en het recht op hulp van mensen staat onder druk tijdens een pandemie. Mensen geraken overwerkt, vallen uit wegens burn-out, kampen met gevoelens van angst of eenzaamheid. Een pandemie verhoogt ontegensprekelijk het stressniveau van (vele) medewerkers. Het is daarom zeer belangrijk om tenminste te streven naar meer welzijn, en nabijheid van anderen. Hoe dan?

Hoe je bewoners zo betrokken mogelijk houden?
Welke maatregelen je in je woonhuis ook toepast, het betrekken van je bewoners is de gouden regel. Maar hoe dan, en waarmee hou je rekening? Een aantal tips.

Wat is een getrapt systeem?
Gezien de bedenkingen bij cohorte lijkt een getrapt systeem beter. Een getrapt systeem veronderstelt maatwerk maar staat dan ook in verhouding tot de individuele noden en wensen van je bewoners. Hieronder vind je een voorbeeld van een getrapt systeem, zoals toegepast in de woningen van vzw Oostrem.

Samen wonen maar individueel perspectief
Samenwonen doe je niet per se vanuit dezelfde noden of behoeftes als je medebewoners. Elke bewoner heeft immers individuele, unieke noden. In die zin is afwijken van de regels soms toegestaan en aangewezen. Maak ruimte en tijd voor maatwerk!