Verbindend ondernemen

Kwaito wil inspireren en bewegen in de transitie naar een inclusief en duurzaam (zorg)systeem. Verbindend ondernemen is onze strategie voor het ontwikkelen van innovatieve (samenlevings)modellen, producten en diensten.

Kwaito, de coöperatie die inclusie en duurzaamheid verbindt

Ons mens- en wereldbeeld

Anders kijken. Een andere blik op zorg en samenleving ziet dat iedereen kwetsbaar is maar ook dat iedereen talent heeft. Dat zorg niet alleen gaat over medische zorg maar over een geïntegreerd welzijnsverhaal. Een vernieuwende kijk verankert zorg in de buurt, vanuit de leefgemeenschap, en appelleert automatisch aan verschillende sectoren, maatschappelijke spelers en financieringsbronnen.

Weg van de labels, weg van de hokjes, geeft Kwaito invulling aan begrippen zoals solidariteit, innovatie, inclusie en duurzaamheid en gaat ze voor een nieuwe taal, dialoog, gelijkwaardigheid en gedeelde verantwoordelijkheid. Toekomstgericht zien we ook dat het niet alleen gaat over behoeften van mensen nu, maar ook die van de volgende generaties. De zorg voor mens én planeet zijn steeds samen in ons vizier.

Wat doen we?

Verbinden
Ondernemen
Bewegen

Onze expertise zetten we uit in nieuwe (samenlevings)modellen, producten en diensten. Voor onze eigen coöperanten, maar ook voor andere organisaties of impactvesteerders. Zodat inclusie binnen planetaire grenzen een evidentie wordt.

Als verbindend ondernemer, als coöperatieve vennootschap, als organisatienetwerk, doen we het samen. Vanuit kennisdeling (theoretisch, ervaring en praktisch) onder onze eigen coöperanten bouwen we (zorg- en welzijns)expertise op die we dan weer verbinden met expertise van andere maatschappelijke spelers om samen tegemoet te komen aan de inclusieve en duurzame uitdagingen die er zijn. Impactdomeinen zoals wonen, leren, werken, vrije tijd geven ons denken en doen richting. Mensen met verhoogde kwetsbaarheid zijn onze focus; de community is onze motor.

Kwaito’s rollen

Pionieren

Onze coöperanten-gangmakers gaan al langer voor een ander (zorg)systeem. Als pioniers van het eerste uur wandelen we al jaren het pad van verbindend ondernemerschap en trekken we onze expertise in dialoog en verbinding met hun zorgvragers open naar de buurt. Het veilige deelplatform en de vertrouwde denktank werkt binnen de coöperatie als hefboom voor het uitrollen van eigen of gezamenlijke ontwikkelingen.

Co-creëren

Verbindend ondernemen in de zorg brengt ons bij heel vernieuwende partnerships. Als co-creator wil Kwaito samen ondernemen met partners en coöperanten die vanuit complementaire expertise mee willen ondernemen voor een solidaire, inclusieve, duurzame samenleving. Het zou moeten leiden naar een netwerk geïntegreerde zorg en welzijn (voor mens en planeet).

Mobiliseren

Als mobilisator treden we versterkend en adviserend op bij initiatieven van andere verbindende ondernemers.

Wegen

Als bondgenoot van de overheid wil Kwaito wegen op het beleid en samenwerken, zodat verbindend ondernemerschap kan groeien en systemen kunnen kantelen. Kwaito kan een katalysator zijn naar haar eigen leden, maar bij uitbreiding ook naar andere spelers en de samenleving. Kwaito wil een hefboom zijn om het noodzakelijk ecosysteem mee uit te bouwen en wil delen in de verantwoordelijkheid voor de realisatie van deze transitie.

Vertellen

Samenwerking, transparantie en open communicatie met het ruime publiek is nodig om het draagvlak en bewustwording te vergroten. Voor meer impact vertellen we daarom onze verhalen: niet alleen inspirerende praktijkvoorbeelden, maar ook onverbloemde story’s uit het echte (samen)leven gegrepen die laten zien dat we enkel met tijd en geduld komen tot verbeterde interacties. Kwaito wil hiermee iedereen aanspreken en mensen bewegen om de eigen blik te verruimen om zo samen te bouwen aan een inclusief en duurzaam (zorg)systeem.

Zonnelied vzw

Als dienstverleningscentrum voor volwassenen met een beperking ondersteunen we cliënten met een gevarieerd aanbod, inspelend op de zorgvragen van verschillende doelgroepen. In de regio Hallo-Vilvoorde en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bieden we op diverse locaties ondersteuning op vlak van wonen, werken, vrije tijd, vorming en relaties. Daarnaast staan we ook andere organisaties bij door middel van outreach. We streven naar een goed, gelukkig en betekenisvol leven voor cliënten, medewerkers en netwerken. Daartoe brengen we mensen bij elkaar, zoeken aansluiting in het ruimere netwerk en leggen verbinding. We gaan samen werken, samen leren en samen leven.

Groep Ubuntu

Groep Ubuntu gaat als sociale netwerkorganisatie net die stap verder. Wij verleggen de standaard voor kwetsbare mensen en gezinnen. We gaan voor niets minder dan hun eigen gewaardeerde plek in de samenleving, dat doen we door hen te versterken. Vanuit een actief luisteren naar hen en hun netwerk zoeken we samen naar unieke, creatieve antwoorden. Echt, maar dan ook echt maatwerk!

vzw Pegode

Pegode is een netwerkorganisatie van duurzaam verbonden projecten. Deze projecten bieden ondersteuning op maat aan personen met een beperking. Bij Pegode heeft de cliënt de regie over zijn eigen leven. Pegode ondersteunt bij vragen over alle levensdomeinen, werkt actief mee aan een samenleving waar iedereen bij hoort. Pegode investeert in deskundigheid, creativiteit en engagement van medewerkers.

vzw Oostrem

Oostrem begeleidt volwassenen met een verstandelijke, een motorische of een meervoudige handicap. Deze personen kunnen bijkomende problemen (vb. sociaal-emotioneel, sensorisch, medisch…) vertonen. Zij kunnen begeleid worden voor zover de hulpverlening die voor deze complexe problemen vereist is, kadert in het bestaande zorgaanbod.

vzw De Lovie

De Lovie vzw ondersteunt jongeren en volwassenen met een verstandelijke handicap in de ruime Westhoek.

vzw Raakzaam

Raakzaam wil in ontmoeting welzijn creëren. Een aantal toetsstenen geven ons hierbij richting.

vzw Hejmen

Vzw Hejmen is een organisatie die verschillende woon-vormen aanbiedt aan volwassenen met een beperking. Ze is gelegen in Leuven en is erkend en gesubsidieerd als FAM (Flexibel Aanbod Meerderjarigen) door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH).

vzw Oranje

Oranje bouwt samen aan een open en ontvankelijke samenleving waar iedereen een volwaardige plaats vindt. Oranje richt zich tot alle personen met een (vermoeden van) beperking en andere maatschappelijk kwetsbare doelgroepen, ongeacht leeftijd of aard van de beperking.

Contacteer ons

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.