Al brengen de zorgpartners wel hun zorgexpertise in, ze vertrekken niet vanuit de zorgmethodiek. Het gaat om indirecte zorg, weg van labels en hokjes, op basis van een reële nood aan ondersteuning in het kader van participatie in het buurtgericht ecosysteem. Buurtgericht ondernemen gaat dus niet uit van zorg, maar wel van samen ondernemen. Mensen stappen naar buiten, niet met een vraag om hulp of zorg, maar als een lokale bewoner die wil deelnemen aan de activiteiten die de lokale uitdagingen aangaan. Zo bereiken de welzijnsorganisaties ook mensen die niet hun focusdoelgroepen zijn (zoals eenzame, geïsoleerde, arme mensen). Inclusie gaat immers verder dan het matchen van kwetsbare en niet-kwetsbare mensen. In die zin onderscheidt buurtgericht ondernemen zich ook van ‘zorgzame buurt’ waarbij de zorgende buurt de essentie is en de omgeving van de zorgbehoevende een belangrijke rol neemt in het vermijden van geïnstitutionaliseerde zorg.
Bovenlokaal business-en verdienmodel: expertise borgen en verlenen
Vanuit kennisdeling van 10 zeer diverse buurtgerichte ondernemerspraktijken (ingebed in zeer verschillende lokale contexten en buurten over Vlaanderen) bouwt coöperatieve Kwaito expertise op (sociaal, economisch, ecologisch) die ze omzet in coachingtrajecten en partnerschappen om te komen tot een inclusief, duurzaam en ondernemend buurtpunt. Ondernemen met een verdienmodel in de zorg kan én mag. Opbrengst investeert Kwaito immers in haar maatschappelijk doel.
Ondernemen met je buurt
Vanuit deze expertise (inclusief, duurzaam ondernemende buurtpunten) is Kwaito partner in een nieuw samenwerkingsverband (opstart september 2024) ‘Ondernemen met je buurt’, met partners Cera en Ferm. ‘Ondernemen met je buurt’ wordt de nieuwe autoriteit in Vlaanderen die de uitbouw van buurtpunten zal ondersteunen maar ze ook in een lerend ecosysteem zal verbinden.